Wszystko, co trzeba wiedzieć o uzdatnianiu wody

Uzdatnianie wody to bardzo ważny proces dla każdego człowieka. Polega on na przygotowaniu i doprowadzeniu zanieczyszczonej wody do stanu czystości, aby woda mogła być wykorzystywana do naszych potrzeb i nie miała negatywnego wpływu na zdrowie. O jakich potrzebach mowa i jak właściwie uzdatnia się wodę?

Cele i sposoby uzdatniania wody

Wodę uzdatnia się dla trzech głównych celów: komunalnych – aby woda nadawała się do spożycia; przemysłowych – aby wykorzystywana była jako narzędzie chłodzące lub grzewcze; oraz dla potrzeb przemysłu medycznego i farmacji. Dla osiągnięcia każdego z tych celów woda podlega uzdatnianiu głównie dzięki zastosowywaniu różnych filtrów. Z ich pomocą możemy uzdatniać wodę docierającą do nas z wodociągów, jak i tę, która wypełni chociażby studnie wodomierzowe pe. Filtry uzdatniające występują w wielu rodzajach i to od nich zależy, czego zostanie pozbawiona uzdatniana woda.

Filtry uzdatniające

Filtry uzdatniające mogą być mechaniczne i skutecznie oddzielać wodę od, na przykład, ziaren piasku. Filtracja za pomocą aktywnego węgla usuwa z wody chlor, filtry do odżelaziania i odmanganiania poprawiają barwę i smak, redukując związki żelaza w wodzie. Filtry mają swoje zastosowanie nie tylko w kanalizacji, do której nie mamy dostępu z naszego gospodarstwa domowego. Niektóre filtry, na przykład filtr narurowy, możemy zamontować samodzielnie w naszym domu, aby woda w naszym kranie była zawsze idealnie czysta i nie zawierała drobnych zanieczyszczeń, które będą psuły jej jakość.

Zmiękczanie wody

Do uzdatniania wody zalicza się również proces jej zmiękczania. Zapobiega rozwojowi kamienia w urządzeniach AGD, który szybciej je niszczy. W większości polskich wodociągów płynie woda o średniej twardości, choć na południu zdarza się bardziej miękka, a na Pomorzu – twarda. Taka woda gorzej „przyjmuje” środki czyszczące, na przykład płyny do naczyń czy proszek do prania i słabo się pieni. Również kawa parzona twardą wodą smakuje inaczej, ponieważ twarda woda zmniejsza aromatyczność.

Z takich powodów warto zainwestować w profesjonalny zmiękczacz wody. Jednak nie każda instalacja (na przykład miedziana) „lubi” zbyt miękką wodę. Na szczęście zmiękczacze wody najczęściej posiadają regulację, tak aby móc dostosować twardość wody po zmiękczaczu do naszych wymagań.

Substancje znajdujące się w wodzie to zarówno substancje pochodzenia naturalnego, jak i te wprowadzone do wód wskutek działalności człowieka. Nic dziwnego, że w wodzie mogą znajdować się zbyt wysoka ilość żelaza, manganu, amoniak, w dodatku w wodociągach płynąć może woda zbyt twarda. Uzdatnianie wody jest więc koniecznością i warto wziąć je pod uwagę, prowadząc gospodarstwo domowe.